Det här med sär skrivning

Jag kommer på mig själv med att irritera mig lite för mycket på när folk särskriver men  sen så kommer jag på mig själv med att göra det titt som tätt vilket gör mig minst lika irriterad om inte mer. Det värsta är när jag är osäker, vilket händer ganska ofta, och jag googlar ordet men inte kan få det helt klart vilket som är rätt ändå. Ungefär som söndagseftermiddag. Eller söndagkväll. JAG VET INTE. Det vore ju på riktigt lättare om vi hade det som engelsmännen och i stort sätt aldrig satte ihop ord.
 
Söndagssysselsättning är jag ganska säker på blir ett sammansatt ord men osäkerheten gnager i mig. 
 
Egentligen så är det ju inget att hänga upp sig på allt för mycket. Människor särskriver, deal with it. Men jag tycker ändå att det är galet irriterande. Speciellt när jag var på korttidsmissionen och svenskar skrev fel vilket i sin tur gjorde att de icke-svenska missionärerna trodde att man skrev så. Så ja, jag irriterar mig på det mer än vad jag kanske borde, speciellt när jag själv är låååångt ifrån perfekt på den fronten. Ni vet hur vissa människor är dåliga på att veta vilka ord som ska sättas ihop och så? Jag är tvärtom. Jag sätter ihop ALLA ord. 
 
When in doubt- sätt ihop ordet. Det är ungefär så mitt motto lyder.
 
Inte ens språkrådet kan komma med något simpelt svar:

"Språkrådet svarar: Så här och så där skrivs vanligen i två ord.Regeln är att ord där betoningen är starkast på det första ordet ska skrivas ihop. Exempel: alltFÖR. I så HÄR ligger ju den starkaste betoningen på  det andra ordet, därför skrivs det isär.  Därtill finns en mängd ord där hopskrivning har hävd, trots att de bryter mot regeln. Exempel: dessVÄRRE, iBLAND och tvärtOM.

Helt enkelt är det inte, men så här och så klart ska det skrivas. Låt oss här bortse från att ordet isär skrivs ihop (!)."

 
Så jag ville väl egentligen mest bara varna och be om ursäkt i förväg för mitt eventuella framtida muttrande om andras inkompetent när det kommer till stavning och för mina egna särskrivningar som jag, tyvärr, kan lova er kommer att smyga sig in lite då och då.
 
(Och ja, jag är medveten om rubriken)
 
Hittade även en passande bild!
Just everyday life |
Upp